Nederland mag doorgaan met het energielabel

Eerst wilde de Europese Commissie nog onderzoeken of het label voor woningen voldoet aan de Europese regels. Echter heeft de commissie deze procedure stopgezet, waardoor Nederland door mag gaan met het invoeren van het energielabel voor woningen. Hierdoor wordt een mogelijke boete van 90 miljoen euro per jaar voorkomen.

Energielabel verplicht

De Nederlandse overheid heeft het energielabel voor woningen verplicht gesteld voor eigenaren die hun huis willen verkopen of verhuren. Ieder huis in Nederland heeft dan ook een voorlopig energielabel ontvangen. Dit geeft in grote lijnen aan in welke mate het huis zuinig omgaat met gas, warmte en elektriciteit. Binnen het energielabel is nog niet het effect van verschillende energiebesparende maatregelen die een huiseigenaar kan doen verwerkt. De minister van Wonen ging al uit van een goede uitkomst voor de Nederlandse overheid. De minister is dan ook van mening dat het Nederlandse energielabel zo eenvoudig en goedkoop mogelijk een inzicht geeft in het energieverbruik van een willekeurig huis.

Wel is het mogelijk dat een huiseigenaar het voorlopige energielabel bijwerkt door aan te geven wat er in het huis is aangebracht aan energiebesparende middelen, waaronder dubbel glas, ventilatie, isolatie, zonnepanelen en verwarmingsketels. Deze veranderingen kun je als huiseigenaar tussentijds vrijwillig aangeven. Echter is het bij de verkoop of verhuur van de woning verplicht om deze veranderingen aan te geven. Op basis van de gegevens die je aangeeft beoordeelt een zelfgekozen deskundige de verbeteringen zodat hierop een definitief label kan worden gebaseerd.

Boete

Er wordt ook bij iedere verkoop of verhuur van een woning gecontroleerd of er een definitief energielabel is aangemaakt. Dit onderzoekt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Wanneer je als huiseigenaar geen definitief energielabel hebt gemaakt riskeer je een boete van 405 euro. De Europese Commissie kwam hierop in actie, omdat zij van mening waren dat de controle op het energielabel niet geheel volgens de regels verliep en rammelde. Na uitleg van de Nederlandse minister Stef Blok is de commissie er toch van overtuigd dat de handhaving correct is geregeld. Het energielabel staat dan ook in het energieakkoord dat onder andere het kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties in het jaar 2013 met elkaar hebben afgesloten.

Woning met A label

Als huiseigenaar loont het om de woning die je in bezit hebt naar het hoogste energielevel te krijgen. Wanneer je woning over het energielabel A beschikt wordt deze gemiddeld zo’n 12.000 euro duurder voor nieuwe kopers. Dit in tegenstelling tot een woning met het laagste energielabel, die gaat er ongeveer 13.000 euro op achteruit. Uit recent onderzoek is dan ook gebleken dat woningen met het energielabel A sneller worden verkocht dan andere woningen. Een dergelijke woning wordt ongeveer 70 dagen sneller verkocht dan gemiddeld. Wanneer de woning onder het laagste label valt duurt dit vaak juist 70 dagen langer dan gemiddeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
13 ⁄ 1 =